Aromatherapie, pure wellness voor de ziel

Door de drukte van alledag bevinden we ons vaak in een modus van constante alertheid. We bevinden ons bijna continu in een vecht- of vluchtreactie zodat we snel en impulsief kunnen reageren. Als deze toestand te lang blijft aanhouden, eist het zijn tol op ons lichaam, zowel fysiek, emotioneel als mentaal en spiritueel. We voelen onszelf overprikkeld en verliezen het contact met onszelf.

Door te ontspannen, onszelf aan te sterken en te helen, vinden we opnieuw rust en balans in ons leven. We leren opnieuw om te voelen wat goed is voor ons lichaam en wat we nodig hebben om gelukkig te zijn, onszelf vervuld te voelen in het leven.

Een oase van rust in een drukke wereld vol met prikkels

Het gebruiken van essentiële oliën voelt voor mij aan als thuiskomen bij jezelf, terugkeren naar je innerlijke bron en even helemaal tot rust komen. Leren voelen en ervaren wat aanraking en geur met je doet. Je lichaam krijgt de kans om in een diepe staat van ontspanning te gaan. Dit creëert harmonie en evenwicht waardoor er ruimte vrijkomt voor heling. Het leidt naar verbinding met je intuïtie, je leert jezelf opnieuw kennen.
Je ontwikkelt stap voor stap daadkracht en zelfvertrouwen.

De werking van aromatherapie: eenvoudig, krachtig én snelle resultaten

De oliën kunnen aangebracht worden op de rug of de voeten en best met strijkbewegingen verdeeld. Er wordt gewerkt met de meridianen (energiebanen) die langs de wervelkolom lopen. De voetzolen nemen erg snel de werking en de kracht van de essentiële oliën op.
De massage zorgt voor ontspanning en verlaagt de spierspanning in je lichaam, het kalmeert angstige gevoelens. Je creëert een veilige omgeving waarin de persoon die de massage ontvangt volledig zichzelf kan en mag zijn. Dat wat leeft bij hem/haar krijgt ruimte om er te zijn.

De geuren die vrijkomen tijdens een massage werken in op lichaam en geest van zowel de masseur als de persoon die de massage ontvangt. Om de kracht van een massage te delen hoef je niet altijd een getrainde instructeur te zijn. Iedereen kan aan de hand van eenvoudige basistechnieken een massage geven aan diegene die je liefhebt. Het is de kunst om de basiskennis te integreren en je te laten leiden door je eigen intuïtie. Je creëert een verbinding met de persoon die de massage ontvangt.
Ik vind het heerlijk om de evolutie in dit proces te mogen ervaren. Het is niet alleen een cadeautje of verwenmomentje voor de ontvanger, maar ook voor jezelf.

Bewust positieve stimuli opwekken

Heling van ons lichaam vraagt ook om heling van onze geest en ons hart. Emoties zijn normale, gezonde, biologische reacties op het leven van alledag. Elke emotie die we ervaren is een reactie op een prikkel: een gedachte, een herinnering of een activiteit die de vrijlating van specifieke chemicaliën triggert. Deze chemische reacties bepalen letterlijk onze stemming en maken ons blij of verdrietig.
Positieve prikkels kunnen kalmte, vrede, geluk en welzijn stimuleren. Negatieve prikkels veroorzaken negatieve gevoelens. Met aromatherapie kunnen we bewust positieve stimuli introduceren en emotionele reacties positief beïnvloeden.

Aromatherapie kan bijdragen aan onze dagelijkse gezondheid. Kinderen die extra aandacht nodig hebben, een vriend die gefrustreerd is door een bepaalde situatie, een partner met stress op het werk of een uitgetelde tiener na een sportieve training. Het is niet alleen een manier om te ontspannen, maar tegelijkertijd een mogelijkheid om onszelf te helen en op te laden met vernieuwde energie. Zo kunnen we groeien in bewustzijn: pure wellness voor de ziel.

Het belang van aanraken

Iedereen heeft behoefte aan warmte, zorg, onvoorwaardelijke aandacht, liefde, zachtheid,… Een aanraking geeft het gevoel dat je erbij hoort. Het nodigt uit tot genieten in het hier en nu. Elkaar aanraken zorgt ervoor dat onze dopamine en serotonine levels omhoog gaan. Hier worden we gelukkiger van en het verlaagt onze stresshormonen.

Enkele voorbeelden van essentiële oliën

Lavendel

De essentiële olie van Lavendel zorgt voor ontspanning. Het brengt het stresshormoon naar beneden en verlaagt het cortisolgehalte. Lavendel biedt hulp bij het kalmeren van dieperliggende angsten als je je echtheid wil laten zien of je waarheid wil uitspreken zodat je jezelf kan zijn. Een lavendelbad ’s avonds of een geurlampje met lavendel in de slaapkamer bevordert een goede nachtrust. Massages met lavendelolie ontspannen zodat verkrampte spieren en zorgelijke gedachten verdwijnen.

Tea Tree

Tea tree olie ondersteunt en versterkt ons immuunsysteem. Het zelf genezend vermogen van ons lichaam wordt aangesproken. De olie is een natuurlijk ontsmettingsmiddel. Het heeft een sterke antibacteriële en schimmelwerende functie. Tea tree verwijdert negatieve energie en kan helpen om ‘nee’ te leren zeggen en op te komen voor jezelf. Het geeft je kracht om je grenzen aan te geven.

Munt

Muntolie behoort tot de bekendste essentiële oliën in de aromatherapie. De olie is ideaal voor hoofdpijnen en spanningen in de nekstreek. Een druppel in de nek en op het voorhoofd inmasseren kan snel verlichting geven. Munt is ook effectief om de spijsvertering te stimuleren en ondersteunt bij reis- en zeeziekte. Het is een alert-maker, een activator. Het zorgt voor focus in het hier en nu.

Citroen

Citroen roept een beeld op van frisheid en zuiverheid. Het wordt vaak gezien als een symbool voor netheid in de strijd van de huisvrouw tegen vuil en bacteriën ???? In de aromatherapie ondersteunt citroen bij psychische en lichamelijke zwaarte, ze stimuleert en activeert vooral de geest. Ze bevordert het concentratievermogen, geeft je meer energie, scherpt het verstand en versterkt het geheugen. Citroen voedt de geest, geeft de aandrang om projecten af te werken en is daarom erg aan te bevelen in een geurlamp aan het bureau.

Ook interessant voor kinderen om zich te concentreren in de klas of voor studenten om zich te focussen tijdens het studeren. De olie van citroen brengt je natuurlijke speelsheid weer tot leven, zodat je je met de vrolijkheid van je hart kan verbinden. Citroenolie heeft een sterke antibacteriële en antiseptische werking. Ideaal om woon- en wachtruimten te desinfecteren. Door haar verfrissende geur ook heel aangenaam in de sauna. Let wel op, citroenolie kan huidirritatie veroorzaken in de zon!

Belangrijk: De informatie in deze blog is informatief en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Wil je graag meer info over de werking en het gebruik van etherische oliën, neem dan contact op met een professionele aromatherapeut voor advies op maat!

Prikkelend nieuws

Wil je ​op de hoogte blijven​ van de meest interessante blogs, de geplande events en de nieuwigheden? Ontvang op een niet te overprikkelende maandelijkse basis onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief