De voordelen van minimaliseren

Een minimalistische leefstijl lijkt niet alleen hip. Steeds meer mensen dromen van een tiny house en kiezen ervoor om zo weinig mogelijk spullen te bezitten in een kale woonst. Toch is dat niet de essentie van minimaliseren. Het is eerder een bewuste levensstijl die tegemoet komt aan hetgeen jij zelf nodig hebt om je leven te leiden, zónder hiermee een negatieve impact te hebben op de (natuurlijke) omgeving of op andere mensen. Bewust kiezen waar je tijd en geld naartoe gaan uit overtuiging, niet omdat het zo hoort.

Het is voor mij persoonlijk ook een vorm van ont-moeten: tijd om te doen wat écht belangrijk is in mijn leven en ruimte om mij te omringen met zaken waarvan ik gelukkig word en dan al de rest elimineren. Op die manier streef je niet louter naar minder, maar net naar méér tijd en rust, méér passie, meer ervaringen en vooral méér vrijheid.

Mijn minimalistische manier van leven is natuurlijk niet dé waarheid. Dat is ook net het hele mooie aan een minimalistisch levenspad: je kiest het zélf. Ik geef louter suggesties die je kunnen aanspreken. Zodat je er op jouw manier mee aan de slag kan. Want de focus ligt niet op de hoeveelheid spullen die je hebt. Het gaat om een eenvoudiger leven dat bij jou past; zónder de ballast van je spullen, zónder alle sociale ‘verplichtingen’ of zonder stress voor hetgeen anderen van jou vinden.

Vijf suggesties om te minimaliseren

 1. Het geeft rust in je hoofd
  We leven in een maatschappij waarbij alles draait om materialisme en consumentisme. Zonder spullen zijn we niet gelukkig… of dat is toch wat we met de paplepel binnen kregen. Helaas hebben we veel meer spullen dan goed voor ons is. We lijden zelfs aan spullenobesitas. Een huis vol spullen geeft echter veel visuele prikkels. Die zorgen ervoor dat ons brein letterlijk overspoeld wordt. Te veel prikkels geven afleiding en onrust. Minder visuele prikkels geven dus meer rust in je hoofd.
 2. Het helpt de duurzaamheid van onze planeet
  Als we niet meer zo veel dingen kopen, gaan we vanzelf kritischer kijken naar hetgeen we wél nog kopen. Dat zullen kwaliteitsvollere spullen moeten zijn die een langere levensduur hebben. Het is ook die langere levensduur die ervoor zorgt dat we vanzelf minder nodig hebben. Als we minder nodig hebben, gaan bedrijven uiteindelijk minder produceren. Daardoor wordt onze aarde minder uitgeput omdat er minder grondstoffen nodig zullen zijn. Op deze manier creëren we een duurzame wereld die nog generaties verder kan.
 3. Het geeft meer zelfontplooiing
  Omdat je geen bergen met spullen hebt die je schoon moet houden, op moet ruimen, op moet bergen en moet vervangen, krijg je tijd. Met deze tijd kan je doen waar het echt om gaat: jezelf ontwikkelen. Door al het overbodige uit je leven te schrappen, worden je eigen doelen en prioriteiten duidelijker. Als je plaats wil maken om uit te zoeken hoe jij zaken als liefde, geluk en gezondheid ziet, verdwijnen meer oppervlakkige zaken zoals het bezit van spullen naar de achtergrond.
 4. Het geeft meer ervaringen
  Als je niet veel spullen hebt, scheelt dit niet alleen in tijd maar ook in geld. Uiteraard moet wel de economie blijven draaien. Het geld dat je niet uitgeeft aan spullen, kan je dan steken in zaken die je graag wil doen. Ervaringen opdoen en herinneringen creëren. Je zal je immers nooit herinneren welke spullen je tijdens je leven had, maar wel welke ervaringen je allemaal hebt beleefd. Dit is wat mensen op het einde van hun leven benoemen als ‘ik heb een rijk leven gehad’.
 5. Het maakt je relaties waardevoller
  Onthechting van spullen geeft je de mogelijkheid om ook je relaties met anderen onder de loep te leggen. Mensen die je niets bijbrengen, die negatieve energie kosten of die je neerhalen om wie je bent, ben je waarschijnlijk liever kwijt dan rijk. Net omdat je afstand hebt durven nemen van je spullen en terug tijd hebt om bezig te zijn met zaken die jij belangrijk vind, krijg je vrijheid om je leven in te richten volgens jouw waarden. Mensen die hier niet bij passen, ga je nu ook gemakkelijk kunnen loslaten. Anderen in je omgeving die gelijkaardige waarden hanteren, geven de relatie diepgang.

In mijn boek Meer luxe met minder leg ik in 5 stappen uit hoe het proces van minimaliseren precies werkt. Aan de hand van herkenbare en begrijpelijke voorbeelden licht ik toe hoe kan groeien in en naar een minimalistische manier van leven. Zin om enkel nog bezig te zijn met dat wat er écht toe doet? Dan is dit boek jouw nieuwe start.

Annelies Mentink
Opruim- en minimaliseercoach bij Annelies Minimaliseert®