Gedachten zijn krachten! Belang van positieve mindset.

Ons leven start bij onze gedachten, de meest krachtige energie op aarde. Gedachten zijn de drijvende kracht achter alles wat we doen!
Hoe communiceer je met jezelf ? Spreek je op een negatieve, positieve of neutrale manier tegen jezelf ? Hoe sta je in het leven ? Bekijk je het leven door een roze bril ? Is je glas half vol of half leeg ?

Onze gedachten bepalen onze gevoelens. Een positieve mindset geeft ons een gelukkig gevoel, een gevoel van verbonden te zijn. Je voelt je één met het grotere geheel. Een negatieve mindset geeft ons een ongelukkig gevoel, een gevoel van geïsoleerd te zijn. Je voelt je afgescheiden van het grotere geheel. Als persoon zijn we verantwoordelijk voor onze gedachten en gevoelens. Mensen hebben gewoon rust in hun hoofd nodig.

Mindset & Overprikkeling

Wanneer je je overweldigd voelt door (onverwachte) prikkels, focus je in de eerste plaats op hoe storend deze prikkels voor je zijn. Je praat op een negatieve manier tegen jezelf en je wordt wel eens boos. Je vindt jezelf vaak te zwak omdat je de drukte niet aan kan. Door negatief tegen jezelf te praten, stuur je angstsignalen naar je hersenen, je ervaart extra stress en de prikkels komen nog harder binnen.

Probeer om neutraal tegen jezelf te praten en er geen negatief oordeel op te plakken. Focus op de positieve zaken van de situatie (Bv. De zon schijnt, je bent in goed gezelschap, …) Op die manier weerleg je de aandacht van negativiteit/stress/angst naar iets positiefs en kan je situaties van overprikkeling beter verdragen.

Mindset & Discipline

Je authentieke zelf is de bestuurder van je gedachten. Alleen jij kan er verandering in brengen. Hoe sterk is je mentale veerkracht? Kan je snel of minder snel opstaan na uitdagende situaties? Ben je flexibel? Kan je snel schakelen in het dagelijks leven?

We gaan maar al te vaak met onze gedachten naar situaties waarin het niet goed ging. Deze worden keer op keer herhaald in ons hoofd. Het is een kunst om onszelf aan te leren om negativiteit om te buigen naar positiviteit, hierin een flow te creëren. Negatieve gedachten op zichzelf kunnen zwaar zijn, maar de mate waarin we er in blijven vastzitten, kan bepalen of het ons ziek maakt of bv. naar een burn-out drijft. Het is belangrijk om een periode van stilte & rust in te lassen en op onderzoek te gaan naar wat deze negativiteit voedt. Nadien is het minstens even belangrijk om uit je verdriet te stappen en het los te laten. Een stap die we vaak vergeten.
Gun jezelf een mentale schoonmaak! Schrijf je frustrerende gedachten in bepaalde situaties op, wees dankbaar voor de inzichten, vergeef en wees lief voor jezelf!

Bedenk dan dat alleen jij aan het roer staat. Jij kan je gedachten sturen! Tegenover elke negatieve herinnering, kan je altijd een positieve plaatsen. Denk aan situaties waarin het wel goed ging, aan een fijne vakantie, een gezellig moment binnen het gezin, de sterke band met je huisdier, … Belangrijk is dat je hierbij voelt dat jij de verandering in je denken kan teweeg brengen.

Mindset & Focus

Je kan je gedachten krachtiger maken door focus te gebruiken. In hoeverre maak jij gebruik van je potentieel, je creatieve denken? Waar ligt jouw focus? Het is een uitdaging om de zoektocht naar je eigen kern aan te gaan.
Bij velen onder ons gaan de gedachten alle richtingen uit, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. We zitten dagelijks in dezelfde ratrace en worden een bepaalde richting uitgestuurd. Onze gedachten worden automatische processen waarvan we ons niet meer bewust zijn.

Ontwaken uit dit automatisch en onbewust proces, is beseffen dat je geen slachtoffer bent van je gedachten. Je kan te allen tijde het roer omgooien, je bewust worden van je gedachtestroom en hier je verantwoordelijkheid in opnemen.

Start daarom de ochtend met affirmaties. Dit zijn gedachten die je door te focussen steeds meer gaat geloven (bv. Ik ben trots op wie ik ben). Door herhaling gaan ze zich in je leven manifesteren. Het zijn bevestigingen en bekrachtigingen. Je hersenen geloven dat wat ze vaak zien of horen. Affirmaties creëren ruimte voor positieve en constructieve gedachten. Wat je denkt, wordt je werkelijkheid. We kunnen onszelf als het ware herprogrammeren en helen.

Gedachten creëren gevoelens en emoties die aanzetten tot energie en leiden tot acties. Emotionele pieken en dalen kunnen beleven maar ook weer stabiliseren, zorgt ervoor dat we voortdurend kunnen groeien naar een hoger bewustzijn. Het brengt ons naar de manifestatie van ons ware zelf. Het daagt ons uit gebruik te maken van ons potentieel. Het zorgt voor vervulling en voldoening in ons leven.

Belangrijkste advies ever 🙂 Train je geest zodat je zelf bepaalt waar je gedachten en emoties naartoe gaan en je jezelf niet voortdurend verliest in wat er gebeurt!

NB : Hartelijk dank aan Daniëlle Penninckx voor de inspirerende podcasts Stof tot nadenken, de basis voor deze blog.

Prikkelend nieuws

Wil je ​op de hoogte blijven​ van de meest interessante blogs, de geplande events en de nieuwigheden? Ontvang op een niet te overprikkelende maandelijkse basis onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief