Kruiden & bloesemremedies helpend bij Overprikkeling

Het is vaak een uitdaging om alle indrukken die we dagelijks opdoen te verwerken. Je zintuigen staan op scherp en er gaat geen enkel detail aan je verloren. Al die prikkels kunnen ons enorm uit balans halen.

Overprikkeling komt niet alleen voor bij hoogsensitieve mensen (HSP) of mensen met een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH), AD(H)D of een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Je kan ook gewoon gevoelig zijn voor prikkels. Bepaalde situaties zorgen er dan voor dat je het gevoel hebt dat je hoofd ontploft van alle indrukken die je ervaart. Andere symptomen waaraan je overprikkeling kan herkennen zijn bv. vermoeidheid, hoofdpijn, onzekerheid, je minder goed kunnen concentreren, gespannen spieren, prikkelbaar, humeurig, … Je kan er sneller last van hebben wanneer je overspannen bent of een leeg en opgebrand gevoel ervaart (burn-out).

Het is vaak een uitdaging om alle indrukken die we dagelijks opdoen te verwerken. Je zintuigen staan op scherp en er gaat geen enkel detail aan je verloren. Al die prikkels kunnen ons enorm uit balans halen.

Soorten overprikkeling met bijpassende kruiden & bloesems

Overprikkeling kunnen we omschrijven als een overdosis aan prikkels waardoor ons zenuwstelsel ‘op tilt’ slaat. Onze hersenen krijgen meer prikkels binnen dan ze kunnen verwerken. We kunnen verschillende vormen van overprikkeling onderscheiden. Bij elke vorm van overprikkeling kunnen we verschillende soorten kruiden en/of bloesemremedies plaatsen ter ondersteuning.

Zintuiglijke overprikkeling

Alle info die via de zintuigen naar de hersenen gaat wordt niet of minder goed gefilterd. Je zintuigen werken op volle toeren en maken overuren. Er is helaas geen aan- of uitknop beschikbaar. Via de zintuigen pik je zowel interne als externe prikkels op. Door onze overgevoelige antennes, signaleren we ‘gevaren’ die bedreigend kunnen zijn. Niet elke ervaring of gevoel is echter bedreigend, maar zonder filter voelt het wel zo aan. Alles wat we oppikken kan hierdoor zorgen voor overprikkeling.

Zien: licht, kleuren, overdaad aan spullen in een ruimte, …
Horen: geluiden, achtergrondgeluiden, ritmische geluiden, …(bv. het tikken van een balpen)
Voelen: etiketjes in kleding, kledingstoffen, trillingen (bv. van basgeluiden), pijn, koude, warmte, …
Ruiken: lichaamsgeuren, parfum of aftershave, geuren van eten, luchtverfrissers in woon- en winkelruimtes, …
Proeven: bepaalde smaken die versterkt worden, structuren in voeding, …

Voorbeelden waarbij bloesemremedies kunnen ondersteunen :
• Overgevoelig voor lawaai, luid spreken, fel licht, koude, conflicten : Maskerbloem (Bachbloesemremedie). Maskerbloem biedt vertrouwen, geestelijke en lichamelijke veerkracht.
• Overgevoelig voor elektrische en elektromagnetische straling, elektrische straling van meterkasten, bovengrondse hoogspanningsleidingen, tl-licht, elektrische apparaten, zonnestraling (bv. ernstige zonnebrand) : Australian Bush Essence ‘Electro’

Mentale overprikkeling

Je zit voortdurend in je hoofd, je gedachten malen in het rond, je blijft alles overdenken. Overweldigd door de hoeveelheid info die je moet verwerken, meerdere dingen die je gelijktijdig moet uitvoeren. Mentale overprikkeling houdt in dat alles wat met denken en leren te maken heeft, overprikkeld voelt. Je hersenen kunnen het tempo waarin alle gegevens verwerkt moeten worden, niet bijhouden.

Lavendel is een kruid dat bij deze overprikkeling rust kan brengen. Lavendel is een dankbaar kruid als denken je valkuil is. Het brengt ontspanning en kalmeert bij piekeren. Het ondersteunt bij het wegnemen van spanningen als je niet goed kunt slapen en is een aanrader bij spanningshoofdpijn. Je kan het kruid gebruiken in een kruideninfuus om te drinken of als etherische olie om te verdampen in een ruimte. Je kan ook een kruidenkussen maken met lavendel om bij in je bed te leggen. De aangename geur zorgt voor relaxatie en innerlijke rust.

De paardenkastanje (Bachbloesemremedie) stopt de onophoudelijke gedachtestroom. Sommige kwellende gedachten kunnen voortdurend door het hoofd blijven spoken en ons niet meer loslaten. Door al het gepieker, zien we geen oplossing meer. Dit kan zorgen voor concentratieverlies. In dit geval kan de bloesem van paardenkastanje voor een geestelijk evenwicht, mentale helderheid en rust in ons hoofd zorgen.

Emotionele overprikkeling

Emotionele overprikkeling hangt vaak samen met zintuiglijke en mentale overprikkeling. Door een te veel aan mentale en zintuiglijke overbelasting kan je kwetsbaarder worden in emoties. Daarnaast kunnen emoties die niet verwerkt worden en hierdoor te lang en te intens aanwezig zijn, zorgen voor overprikkeling. Empathische personen die zich emotioneel sterk kunnen inleven in anderen, met hen meeleven, kunnen sneller een emotionele overprikkeling ervaren.
Duizendblad en Walnoot bieden ondersteuning als je overweldigd bent of hypergevoelig bent voor anderen rondom jou. Duizendblad (Californische bloesemremedie) schenkt je integriteit en kracht. We blijven ons bewust van de situatie van anderen, maar we worden er niet meer door overweldigd. Het heelt ons en biedt ons bescherming om onze gevoeligheid als kracht te kunnen gebruiken.

Walnoot (Bachbloesemremedie) beschermt tijdens uitdagende overgangsperiodes in ons leven en helpt ons voorwaarts om een nieuwe groeifase tegemoet te treden, ondersteunt bij innerlijke veranderingsfasen (bv. puberteit, menopauze, verhuizen, nieuwe relatie, …). Walnoot beschermt tegen storende invloeden van buitenaf, verhoogt het weerstandsvermogen en helpt (ondanks invloeden van buitenaf) om tegen de stroom in te gaan, je eigen weg te volgen.

Kamille is een kruid met een enorm helende functie op alle gebieden van overprikkeling en overgevoeligheden. Ze biedt een helpende hand bij stressklachten door rust te brengen en kalmeert een maag die overstuur is door alle indrukken die we ‘verteren’. Lekker als kruideninfuus om te drinken. Een momentje van relaxatie voor jezelf tijdens een drukke dag.

Eigen ervaringen met overprikkeling

Als hoogsensitief persoon ben ik vaak en snel overprikkeld. Ik probeer in zo’n situaties een rustig plekje op te zoeken om er even uit te kunnen stappen. Een kopje thee brengt me dan tot rust in het moment. Voor mij is dit gekoppeld aan me-time, een mini wellnessmoment gedurende de dag om bewust van het moment te kunnen genieten, te aarden, terug bij mezelf te komen en los te laten wat niet bij me past. Een mogelijkheid om even te ontsnappen uit een overprikkeld gevoel of een druk moment.

Met deze ervaring in mijn achterhoofd en het gevoel dat er bij hoort, heb ik een kruideninfuus ontworpen: Balance & Flow. Een mengeling die zorgt voor evenwicht, harmonie en ‘flow’, een stroming die de energie weer op gang kan brengen. Het beetje zoethout en gember in de mengeling zorgt voor aarding, aanwezigheid in het hier en nu, standvastigheid. Het brengt evenwicht en harmonie. Citroengras, citroenmelisse en munt zorgen voor een betere ‘vertering’ of verwerking van de indrukken van de dag. Lindebloesem, vlierbloesem en goudsbloem geven ‘flow’ en de mogelijkheid om los te laten wat niet meer past, zodat er ruimte vrij komt voor vernieuwde energie om te kunnen stromen. Korenbloem zit er bij als afwerking. De blauwe kleur biedt ruimte en wordt vaak geassocieerd met diepte en stabiliteit. Blauw stimuleert vertrouwen en zelfzekerheid. Dit ondersteunt onze aanwezigheid in het hier en nu.

Veerle Verhulst
Bloesemconsulente, Herboriste & Theesommelier bij à Volonthée