Moodboard als spiegel - KanGoe

Moodboard als spiegel

Een hele tijd geleden tijdens mijn burn-out vroeg ik mezelf af “Wie ben ik? Wat wil ik?”. Vervolgens schreef en tekende ik op een moodboard het volgende: een verschil maken, delen, inspireren, motiveren, spiegel voorhouden, wakker maken, cocon bieden, helpen, Harmony Service Provider, weg met burn-out en identiteitscrisis, maatschappij op kruissnelheid, kinderen, zingeving, meer mens, warme wereld, werkelijk ademen, rustpunt, authentieke samenleving, zonder maskers, maïzena, verzachter, antivries, ontkalker en een tekening van iemand die in de spiegel kijkt.

Herontdek jezelf

Zo’n moodboard is een creatieve manier om wat je niet meer wilt te vertalen in wat je wel wilt. Want die transitie is cruciaal om uit een dal te klimmen waarin je terechtgekomen bent door veel te lang te blijven doen wat je eigenlijk niet meer wilt. Je ziet af om later misschien ooit gelukkig te zijn terwijl je dat nu verdient. Mij heeft het alvast geholpen om eens goed in de spiegel te kijken en te (her)ontdekken hoe ik in elkaar zit, wat ik belangrijk vind, wat mijn kwaliteiten en valkuilen zijn, wat energie geeft en neemt, wat ik wil betekenen voor anderen en de samenleving en wat ik kan doen of laten om daar invulling aan te geven.

De vorm maakt niet uit. Ik heb het via een schets en kernwoorden gedaan. Maar het kan net zo goed met foto’s, knipsels, kleurpotloden, verf, klei, citaten, muziek of wat dan ook. Doe het op jouw manier, want jij bent uniek. Het belangrijkste is dat je eraan begint, met een positieve blik in die spiegel.

Mijn ik-bedrijf

Eigenlijk kun je het vergelijken met een onderneming die voor de start bepaalt wat haar waarden zijn, een visie van de (bedrijfs)wereld vastlegt, haar missie in dat biotoop uittekent en een strategie kiest om dat te realiseren. Uiteraard kan de strategie onderweg bijgestuurd worden want in tijden met verandering als enige constante is wendbaarheid of ‘agility’ cruciaal geworden. Zolang de organisatie trouw blijft aan haar waarden, zullen medewerkers gemotiveerd de kar blijven trekken of duwen. Wanneer mooie woorden een vodje papier blijken, brokkelt de betrokkenheid van werknemers af. Tot ze hun talent elders inzetten of uitvallen omdat hun veer breekt.

Durf dus gerust eens als een ik-bedrijf en met open vizier naar jezelf te kijken. Doe dat alleen of in dialoog met anderen. Want het is niet voor iedereen even gemakkelijk om te beseffen dat hij of zij echt goed in iets is. Als je daar moeite mee hebt, stel je dan de vraag of anderen al ooit tegen jou gezegd hebben dat je iets goed gedaan hebt. Wat was dat? Hoe deed je dat? En heb je dat wat weggemoffeld als ‘stelt niet veel voor’ of ‘dat is mijn werk’?

Net als dat bedrijf blijf ook jij best trouw aan jouw waarden en normen. Dat heet authenticiteit en is het belangrijkste om nooit overboord te gooien. Kun je dan niet veranderen? “Wie nooit verandert, verandert nooit iets”, heb ik als quote uit een film over Winston Churchill onthouden. Als niet-psycholoog geloof ik erin dat je vanuit een bewuster zelfbesef anders dan voorheen kunt reageren zonder je authenticiteit overboord te gooien, dankzij een soort adaptieve veerkracht. De beste barometer? Af en toe in de spiegel kijken en jezelf in alle mildheid de vraag stellen of je doet wie je bent.

Jouw moodboard in vijf vragen

Stel jezelf de onderstaande vijf vragen bij het maken van jouw moodboard. Het zal je helpen de juiste beelden, woorden of quotes in tijdschriften of online te vinden. Soms kan ook een visualisatie oefening helpen om jou inzichten te geven.

  1. Wat zijn mijn kwaliteiten, waarden en normen? Wat vind IK belangrijk?
  2. Wat geeft mij energie?
  3. Wat vreet mijn energie weg?
  4. Wat wil ik betekenen voor mezelf, mijn dierbaren en de samenleving?
  5. Wat kan ik doen of laten om mezelf te worden?

Je kan kiezen voor een digitaal moodboard via programma’s zoals Pinterest. Of voor de “old school” – manier op een groot A1 karton of canvas. Deze laatste geniet mijn voorkeur.

Voorbeeld van mijn moodboard
Tommy Browaeys
Ervaringsdeskundige HSP bij Waar je werkelijk ademt