Self care rituelen - KanGoe

Self care rituelen

Zelfzorg vraagt moed

Een lege lantaarn geeft geen licht, self care of zelfzorg is de brandstof waarmee jouw licht gaat schijnen!

Iedereen heeft nood aan momenten waarop je bewust afstand neemt om voor jezelf te zorgen. Tijd voor jezelf nemen, is echter niet altijd vanzelfsprekend in een wereld die altijd ‘aan’ staat. Self care rituelen zijn ‘helemaal in’ de dag van vandaag. Het gaat om eenvoudige, rustige gewoontes creëren die een routine vormen en iets gaan betekenen als je ze vaak in dezelfde volgorde doet.

Zelfzorg vraagt moed om je eigen tijd af te bakenen en ruimte te scheppen voor wat voor jou belangrijk is!
Het begint met grenzen stellen en bewust kiezen om je kostbare tijd in te vullen met dingen die voor jou een meerwaarde zijn. Het helpt je om in contact te komen met jezelf, verbinding te maken met je kern die vaak overspoeld wordt door alle dingen die we moeten doen.
Hoe meer tijd en ruimte je maakt om jezelf te ontmoeten, hoe meer je authentieke zelf gaat stralen!

Essentiële oliën inzetten voor self-care rituelen

In ons limbisch systeem slaan we onbewuste gevoelens op. Deze kunnen door bepaalde geuren losgemaakt of veranderd worden.

Geuren en herinneringen worden gezamenlijk opgeslagen in ons limbisch systeem. Vanaf de eerste dag dat we geboren worden, nemen we geuren waar, verbinden we onszelf met bijhorende stemmingen en slaan ze op. Zo hebben we allemaal een heel persoonlijke binding met geuren.

In het limbisch systeem zetelt een groot deel van onze creativiteit. Ons onbewuste is een onuitputtelijke bron voor creatief scheppen. Geuren kunnen stimulerend werken, associaties oproepen en inspireren. Voel je vrij om op ontdekkingsreis te gaan. Laat je ontvoeren naar onontdekte oorden met de geuren van essentiële oliën.

Het gebruiken van essentiële oliën voelt voor mij aan als thuiskomen bij mezelf, terug keren naar mijn innerlijke bron en even helemaal tot rust komen.  Je lichaam krijgt zo de kans om in een diepe staat van ontspanning te gaan. Dit creëert harmonie en evenwicht waardoor er ruimte vrijkomt voor heling. Het leidt naar verbinding met je intuïtie, je leert jezelf opnieuw kennen. Je ontwikkelt stap voor stap daadkracht en zelfvertrouwen.

Zelfzorgtips met essentiële oliën

Geurlampje of aroma verstuivers

De geur in een kamer beïnvloedt de stemming van de aanwezigen op een subtiele wijze. Verander je woonkamer na een drukke werkdag in een wellness ruimte met ontspannende geuren of de heerlijke geuren van een boeket bloemen en gun jezelf de rust die je verdient. Of creëer een stimulerende werkplek met concentratie verhogende essentiële oliën. Druppel enkele druppels essentiële oliën in het water, de opstijgende waterdamp zal de geurmoleculen meedragen in de lucht. Het aantal druppels is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de geurintensiteit van de olie, normaal gebruik je 5 tot 10 druppels.

Aroma’s toevoegen aan bad

Een warm bad brengt lichaam en geest tot rust. Essentiële oliën lossen niet op in water. Als je een natuurlijke emulgator toevoegt, dan kan olie en water wel met elkaar verbonden worden. Je kan hiervoor honing of room gebruiken. Voeg dan 10 tot 15 druppels etherische olie toe aan 3-4 eetlepels honing of room. Je kan ook 1-2 handenvol zeezout mengen in een glazen bokaal met schroefdeksel met 5-10 druppels essentiële olie. Je kan dit ook doen met magnesiumvlokken. Deze werken ontspannend en stress-verminderend dus ideaal ’s avonds voor het slapengaan. Strooi het zout in de badkuip en laat het water erbij lopen. Roer met je handen zodat het zout oplost. Geniet van de aroma’s die vrijkomen.

Massageoliën

Iedereen heeft behoefte aan warmte, zorg, onvoorwaardelijke aandacht, liefde, zachtheid,… Een aanraking geeft het gevoel dat je erbij hoort. Het nodigt uit tot genieten in het hier en nu. Elkaar aanraken zorgt ervoor dat onze dopamine en serotonine levels omhoog gaan. Hier worden we gelukkiger van en het verlaagt onze stresshormonen. Je kan ook jezelf een massage geven. Bv. Je zelf insmeren met een heerlijk geurende lichaamsolie na bad of douche of je voeten een massage geven voor het slapen gaan.

Roll-ons

Roll- ons zijn er om tussendoor en onderweg te gebruiken. Praktisch en handig voor in je handtas of jaszak wanneer je je eigen vertrouwde geurtje dicht bij je wil hebben. Rol een klein beetje op je slapen, nek of polsen. Werkt relaxerend, kan de concentratie verhogen of evenwicht brengen in een overprikkelde situatie. Ook fijn om te gebruiken als parfumroller. Meng 10ml jojoba olie met 9 druppels essentiële olie.

Inspiratie voor verassende magie

Elke essentiële olie heeft zijn specifieke werking of effect. Ik inspireer jullie graag met enkele oliën die zorgen voor rust, harmonie en focus.

Oliën met harmoniserende & rustgevende werking zijn den, bergamot, ceder, spar, geranium, lavendel, pompelmoes, sinaasappel, roos, rozenhout en sandelhout.

Oliën met stimulerende, verfrissende en concentratie verhogende werking zijn citroen, bergamot, munt, rozemarijn, eucalyptus en limoen.

Oliën die ons open stellen voor hogere trillingen dus fijn voor meditaties zijn ceder, wierook, roos en mirre.

Let wel op, citrusolie kan huidirritatie veroorzaken in de zon!

Laat je eens verrassen door de magie van de essentiële oliën. Ze leren kennen is zoals verliefd worden: ze raken ons hart, maken ons ontvankelijk voor de schoonheid die ons omringt en ze openen geheime deuren van onze ziel!

Bron : Self-care & rituelen (Inspirerend Leven) en Hemelse Geuren (Susanne Fischer-Rizzi)

Veerle Verhulst
Bloesemconsulente, Herboriste & Theesommelier bij à Volonthée