De bodyscan meditatie veranderde mijn leven

Hyperventilatie, verzuurde benen, steken in mijn hoofd, onrustig vanbinnen,  … Zo voelde het in het begin van mijn burn-out.  Ik kreeg mijn borstkas, hoofd en adem pas weer onder controle met een dagelijkse bodyscan.

De bodyscan is een meditatie die mijn leven veranderde. Ik doe hem nog steeds. Soms wissel ik wat af met ademhalings-, dankbaarheid – en focusoefeningen maar ik heb mijn hart verloren aan deze eerste, niet zweverige kennismaking met meditatie.

Vooroordelen

Want oh ja, ik was hier toch veel te “down to earth” voor om te geloven dat zoiets helpen kon.  Mediteren is toch iets voor spirriewirries? Maar niets is minder waar. En naast “Mediteren is toch zo zweverig.”, had ik nog wel meer vooroordelen. Misschien herken jij ze ook wel?

 • Ik heb geen tijd”
  Net die uitspraak, is eigenlijk een signaal om te gaan mediteren. Ik schaam me nu zelfs als ik mezelf hoor zeggen dat ik geen tijd heb voor iets. Want uiteindelijk maak je gewoon tijd voor belangrijke zaken in je leven. Er bestaan immers ook 5 minuten meditaties. Dus als je nu zegt dat je zelfs geen 5 minuten tijd hebt dan moeten alle alarmen in het rood komen te staan. Want dan loop je jezelf constant voorbij en gun je jezelf letterlijk geen 5 minuten rust. En geloof me, je hebt echt oplaad -en rustmomenten nodig! En neen,  dat is niet naar het toilet gaan of een tas koffie zetten. Die mag je echt niet meetellen! ????

  Dus wees niet te streng voor jezelf. Mediteren is als sporten. Je hebt mensen die trainen om een marathon te lopen. Maar je hebt er ook die gelukkig zijn met enkele korte loopjes in de week. Dus wees niet te streng voor jezelf wanneer je start met mediteren, het is geen competitie met jezelf. Het moet je ontspannen.
 • Mediteren is ingewikkeld
  Dit vooroordeel heb je als je niet weet wat het precies is en hoe je eraan begint. Ik kan alleen maar aanbevelen om te starten onder begeleiding. Ikzelf heb mediteren ontdekt door eerst samen met een psychotherapeute me enkele ademhalingsoefeningen eigen te maken. Eens ik dat kon, ben ik zelf op zoek gegaan naar hulpmiddelen.

  Die hulpmiddelen vindt je zowel online als offline. Mijn man en ik luisteren nu al jaren naar de app Meditation Moments. Deze Nederlander met zijn rustgevende stem (neen, geen vervelende Hollandse klanken want hij was ooit radiopresentator????) heeft onze mind en hart gestolen. Maar graag nog enkele andere apps? Er zijn o.a. ook nog House of deep relax, Insight Timer (meertalig) en Headspace (Engl). Je moet ze maar eens uitproberen. Een appkeuze is iets heel persoonlijk.

  Als je liever leest, er zijn ook heel wat boeken te vinden over meditatie. Een aanrader is het boek en werkboek van Steven Laureys. Voor de realistische zielen onder ons, hij bewijst met zijn boek “Het no-nonsense meditatieboek” op een begrijpelijke maar toch wetenschappelijke manier hoe genezend en waardevol mediteren is.
 • Mediteren kost geld
  Dit laatste vooroordeel veeg ik weer snel van de tafel. Boeken kan je lenen in de bib en er bestaan veel gratis versies van meditatieapps. Ook die van Meditation Moments heeft een gratis versie.  Hij is dan gewoon iets minder uitgebreid dan de betalende versie maar heeft genoeg soorten meditaties en muziek om uitgebreid te ervaren hoe het voelt. En zelfs de betalende versies zijn echt wel beperkt qua prijs. Zeg nu zelf, 1 kappersbeurt of een avondje uit laten en je kan een heel jaar lang mediteren.

  Eens je regelmatig mediteert, kan je zelfs op eender welke plek en op eigen kracht jezelf in een staat van bewuste ontspanning brengen.

Een bodywat?

Wat doe je bij een bodyscan nu precies? Je scant als het ware je hele lichaam af en voelt van je tenen tot de kruin van je hoofd wat er prikkelt en hoe het met je lichaam is gesteld. Door jou stuk voor stuk te focussen op jouw lichaamsdelen en je ademhaling, kom je in een bewust ontspannen status terecht. Ik vind het heerlijk om ’s avonds in mijn bed een bodyscan van 20 minuten te doen. Daarna draai ik me om en ben ik vertrokken voor een zaaaalige en diepe nachtrust.  Tenzij het volle maan is, maar dat is weer een ander verhaal …

Dus een bodyscan is voor iedereen, die met meditatie wil beginnen, een ideale eerste kennismaking.

Ademen is voor ieder van ons iets zo gewoon, iets waarbij we niet meer stilstaan. Maar weinigen beseffen hoe belangrijk een juiste buikademhaling is. Ook correct ademen leer je met mediteren. Lees hierover de ervaring van onze HSP ervaringsdeskundige Tommy in de blog Bewust ademen.

Prikkelend nieuws

Wil je ​op de hoogte blijven​ van de meest interessante blogs, de geplande events en de nieuwigheden? Ontvang op een niet te overprikkelende maandelijkse basis onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief