Niet alleen je smartphone maar ook jouw computer, al die digitale communicatiemogelijkheden (social media, chat applicaties, apps, … ) zorgen, zonder dat je je ervan bewust bent, voor enorme overprikkeling.
Met deze blog maak je voor eens en voor altijd komaf met die DIGITALE OVERPRIKKELING!

Geen paniek, je hoeft je smartphone niet buiten te smijten!

Jouw smartphone personaliseren

We stellen hem zo in dat hij enkel nog doet wat wij graag hebben dat hij doet. Dit personaliseren is nodig voor alle communicatiemiddelen in jouw digitale werkomgeving.

Om dat te kunnen doen, zijn er enkele belangrijk stappen te nemen:

  1. Meten is weten
    Kijken naar de naakte cijfers rond smartphone, pc – en applicatie schermtijd geeft jou inzicht in hoe en wanneer je nu precies welk digitaal communicatiemiddel gebruikt.
  2. Kiezen en actie nemen
    Je dient een weloverwogen keuze te maken rond de maximum toegelaten tijd die je jezelf wil toelaten op elk digitaal communicatiemiddel. Zo kan je enkele instellingen (timers, meldingen afzetten, … ) én je digitaal gedrag al wat aanpassen.
  3. Communiceer over communicatie
    Om die veranderingen te kunnen volhouden geven we je alvast de tip dat je aan jouw omgeving communiceert over jouw nieuwe levensstijl van digitaal communiceren. Zo zal jouw omgeving begrip tonen en kan je deze nieuwe levensstijl volhouden.

Koop een wekker

Een andere tip die ik alvast graag meegeef: haal die smartphone uit de slaapkamer en koop een wekker! Het is voor je brein cruciaal dat de associatie met slapen gemaakt wordt wanneer je in je slaapkamer vertoeft. De verleiding tot afleiding op je nachtkastje leggen, is geen goed idee als je de volgende ochtend uitgeslapen, fris en monter aan je nieuwe dag wil starten.

“Ja maar Christine, ik zet die wel op flight modus hé!”.

Super, op die manier sluit je alvast de prikkels uit van notificatie en mogelijk ook de radiogolven die jouw smartphone verspreidt. Maar die verleiding tot afleiding blijft wel op dat nachtkastje liggen. En als je dan ‘s nachts toch eens wakker wordt en niet direct in slaap valt… wat is de kans dat je dan toch even je smartphone erbij neemt, je social media apps overloopt of zelfs, zoals ik vroeger, je e-mails toch al gauw checkt?

Jouw brein krijgt zo de kans niet meer om terug je slaap op te pikken. Beter is dan om eventjes uit je bed te gaan, een tas rustgevende ont -PRKKELthee te drinken, terug in je bedje te kruipen en ‘s ochtends wakker te worden met jouw favoriete wekker met licht, geluid of muziek.

Er is natuurlijk meer nodig dan alleen maar een wekker kopen als je gezond en bewust met digitale communicatie en hulpmiddelen wil leven en werken.
Daarom ontwikkelde ik een online trainingstraject “Digital Detox in 4 weken’, ik benoem het ook wel eens als een “Start to Digital Detox!”.

Als KanGoe expert bied ik dit waardevol online programma aan via KanGoe. Net omdat KanGoe overprikkeling wil vermijden en dus alles eraan doet om te leren ontprikkelen en je grenzen te bewaken.

Digital Detox in 4 weken

Het programma heet “Digital Detox in 4 weken”, maar je krijgt er zoveel tijd als nodig om er mee aan de slag te gaan. Je hebt toegang tot alle video’s en 4 werkboeken waarmee je aan de slag kan en in principe in 4 weken je digitale overprikkeling aanpakt.

Wat brengt dit programma jou? 

  • Inzicht in jouw digitaal tijdsgebruik
  • Inzichten in de valkuilen van digitaal werken en leven
  • Handvaten om minder op je smartphone te zitten
  • Praktische info om je smartphone prikkelarm te maken
  • Antwoorden op:

    • Hoe weet ik welke applicaties te veel mijn aandacht vragen?
    • Hoe stel ik mijn notificaties in naar mijn noden?
    • Hoe kan ik bereikbaar zijn voor 1 of meerdere contacten en voor de anderen niet?
    • Hoe kan ik de afleiding in de auto tegengaan?
    • Welke instellingen in mijn smartphone kunnen mij helpen?
    • Hoe kan ik blijvend optimaal digitaal werken?

Heb ik een digitale detox nodig?

Dat is een goede vraag natuurlijk, die enkel jij kan beantwoorden. Misschien is de belangrijkste graadmeter hiervoor wel jouw aantal uren privégebruik van je smartphone voor social media, apps en games. Eens dit verbruik over 1,5 uur per dag gaan naast jouw professioneel smartphone verbruik, ben je al goed op weg om dagelijks digitaal overprikkeld te zijn.

Ken je iemand waarvan je denkt dat zij/hij gebaat kan zijn met dit programma? Iemand die “digistress” wil omzetten naar “digitaal comfort”? Stuur dan zeker deze informatie naar haar/hem door!