Energiebeheer door te leven op het ritme van de natuur.

Ervaar jij ook pieken en dalen in je energiehuishouding? Heb je er al eens over nagedacht hoe je energie binnen krijgt en hoe je hiermee omgaat? Kan je tekorten aanvullen en een overvloed aan energie afvoeren? Hoe ga je om met veranderingen? Ben je jezelf bewust van wat je energie geeft en wat je energie kost? Voel je wanneer je met de stroom meegaat en wanneer je er tegen in gaat? De golven van het leven kunnen we niet tegenhouden, maar we kunnen wel leren surfen!

Gedurende duizenden jaren leefde de mens zoveel mogelijk in harmonie met het ritme van de natuur om zijn voorbestaan veilig te stellen. Er was ruimte voor acceptatie en ruimte om veranderingen te integreren.

We zijn onderdeel van de natuur

We kennen ons eigen ritme niet meer, we worden in het ritme van de maatschappij geduwd, de alledaagse ratrace. De technologie belooft ‘snellere’ oplossingen voor onze alledaagse problemen. Binnen korte tijd werd de illusie gewekt dat zij al deze beloften kunnen inlossen. We zijn vergeten dat we een onderdeel zijn van de natuur, dat we een eenheid vormen met de natuurelementen. Al dan niet bewust dragen we bij aan de vernietiging van het milieu. Vandaag de dag kan bijna niemand meer zijn ogen sluiten voor de hoge prijs die we voor het negeren van de ritmes en natuurwetten moeten betalen.

Je energiestroom begrijpen en beheren

Het leven wordt bestuurd door ritmes: de hartslag, de ademhaling, de wisseling van de dag en de nacht, de seizoenen, de maan, …  Elk deel van een cyclus heeft zijn eigen ‘energieflow’. Door het te observeren, het te voelen, je te laten meetronen, leer je wanneer je het beste een bepaalde actie kan nemen of juist in rustmodus gaan om op te laden.

De seizoenen

  • Winter (element water): naar de kern, de oorsprong – bezinnen, dromen, verdiepen & verdichten – dood, rust en herstel
  • Lente (element hout): naar boven en naar buiten – verspreiden – geboorte, groei & ontwikkeling
  • Zomer (element vuur): naar boven en naar buiten – opvlammen & naar buiten brengen – bloeien
  • Nazomer (element aarde): naar binnen en naar beneden – samenbrengen, verdichten, stabiliseren – verwerken & integreren
  • Herfst (element metaal): terugtrekken, naar binnen en naar beneden – concentreren, oogsten, verzamelen – afsterven, loslaten & opruimen

De maancyclus

  • Wassende maan (lente – hout): plannen maken, brainstormen en een nieuw begin
  • Volle maan (zomer – vuur): communicatie, samenwerken, aantrekken, jezelf laten zien, naar buiten gaan
  • Afnemende maan (herfst – metaal): focus, projecten afwerken, vertragen en naar binnen keren
  • Nieuwe maan (winter – water): rust, reflectie, evaluatie

De menstruatiecyclus

  • Folliculaire fase of pré ovulatie: wassende maan – lente – hout
  • Ovulatie fase: volle maan – zomer – vuur
  • Lutéale fase of pré-menstruatie: afnemende maan – herfst – metaal
  • Menstruatie fase: nieuwe maan – winter – water

Je menstruatiecyclus is nauw verbonden met de maancyclus en duurt ongeveer even lang, hoewel ze niet gelijk hoeven te lopen. Elke maanfase heeft een link met een seizoen en een natuurelement.
De nazomer of de aarde is niet gelinkt aan een bepaalde fase, maar is wel voelbaar bij de overgang van de ene fase naar de andere. Het aarde-element stabiliseert. Aarde brengt tegengestelde krachten samen en verspreidt ze op passende wijze waardoor het evenwicht herstelt.

Eén kant van ons voelt prachtig én krachtig terwijl de andere kant angstig en afgemat voelt. We slingeren heel vaak heen en weer tussen die twee tegenpolen. Wanneer ze in evenwicht zijn, is er harmonie. Je kan dit vergelijken met een batterij als bron van energie, de energie kan alleen stromen als beide polen met elkaar in verbinding staan. Wanneer beide polen, ieder in hun eigen functie, gelijkwaardig zijn aan elkaar, dan kan transformatie plaats vinden. Iedere keer wanneer we de balans vinden tussen de twee uitersten, wordt een sluier opgelicht waardoor we ons bewustzijn verruimen.

Leren balanceren

Je kan die balans oefenen als je keuzes maakt. Bijvoorbeeld: probeer zowel je positieve als je negatieve eigenschappen mee te nemen. Breng de uitersten in balans door het probleem van 2 kanten te bekijken. Leer om je ‘negatieve’ kanten om te zetten in ‘positieve’. Er is niets verkeerd aan je. Dit zijn sleutels om de energie te laten stromen.

Je kan de energiestroom stimuleren met asana’s (bepaalde yogahoudingen), tai chi, qigong, meditatie, … Je kan ook eens in de stroom van een riviertje gaan staan. Voel het verschil als je meegaat met de stroom of er tegen in gaat.

Overgave aan de stroom

We zijn als mens een onderdeel van de natuur, we vormen samen een eenheid. Durf je vertrouwen op het ritme van de natuur en op zoek gaan naar je eigen ritme? Hoe zou het voor je voelen als je gedragen wordt? Om te kunnen surfen op de golven van het leven moet je je evenwicht bewaren en steeds op zoek gaan naar het midden (het aarde element) – daar is rust, stilte en (bewegings)vrijheid. Dit vereist een actieve overgave. Wanneer je contact houdt met het midden (aarding – gronding) en er actief naar blijft luisteren, kan je je vrij en zorgeloos in de uitersten begeven en toch de weg naar het midden terug vinden. Het is belangrijk om op elk moment je focus te behouden en op de signalen te letten!

Het is de kunst om op tijd het keerpunt aan te voelen. Wanneer verandering op tijd ontdekt wordt, kan je gepast reageren. Op het keerpunt heb je iedere keer opnieuw de keuze. Het enige wat er van je gevraagd wordt is om een keuze te maken. Hiervoor is het van belang om af te stemmen op de ervaring. Door te verwelkomen, houden we onze energie stromend, angst leidt tot weerstand die de ‘flow’ blokkeert.

Het belang van de natuur

Door onszelf open te stellen voor de energiebronnen rondom ons en ons te verbinden met de aarde en het heelal, komt voor iedereen een grenzeloze helende kracht beschikbaar. Het doel van de natuur is om ons eigen energieveld met de trillingen van de omgeving, die van de seizoenen en andere cycli in evenwicht te brengen. De natuur schenkt ons de energie die we nodig hebben!

Zelf vind ik in de natuur iedere keer weer mijn ‘roots’ terug, mijn vrijheid, mijn grenzeloosheid …
De stilte creëert zoveel ruimte om te zijn, af te ronden, los te laten & als voorbereiding op een nieuw begin!

Bronnen – of ter inspiratie:

  • In harmonie met de maan – Johanna Paungger & Thomas Poppe
  • De energie van de seizoenen – Yvonne Sangen & Karin Tazelaar
  • Cyclisch leven & Ondernemen, Nine Star Ki – Liesbet Selleslags

Prikkelend nieuws

Wil je ​op de hoogte blijven​ van de meest interessante blogs, de geplande events en de nieuwigheden? Ontvang op een niet te overprikkelende maandelijkse basis onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief