Breng je leven in balans met de 5 elementen van de natuur

Lukt het jou om alle ballen in de lucht te houden?

Je wil succesvol zijn in je werk, je wil je huis op orde, gezond eten en sporten. Je wil je sociale contacten onderhouden, je partner en je kinderen voldoende aandacht geven, werken aan je persoonlijke ontwikkeling en af en toe tijd maken voor jezelf.


Lukt jou dat allemaal? Of heb jij ook regelmatig het gevoel dat je tijd te kort hebt? En plof je op het einde van elke dag uitgeblust in je zetel?

Hoe ikzelf de balans kwijtgeraakte…

We hebben tegenwoordig allemaal de neiging om altijd ‘aan’ te staan en te veel na te denken. We worden dagelijks overspoeld door de vele prikkels die op ons afkomen. Hierdoor staat ons lichaam continu in de stressstand. Met een burn-out tot gevolg…

Het overkwam ook mij 4 jaar geleden. Mijn lijf was helemaal op, ik geraakte letterlijk mijn bed niet meer uit. Ik was veel te lang over mijn grenzen gegaan. Als werknemer, als partner, als mama. De balans in mijn leven was helemaal zoek.

Om die balans te kunnen herstellen, was het heel belangrijk om op zoek te gaan naar dingen die me energie gaven. Maar ook om duidelijk te benoemen wat me energie kostte.

Herstellen met de 5 elementen van de natuur

Tijdens mijn zoektocht naar hoe het anders kon, kwam ik steeds terug bij een aantal zaken waar ik eigenlijk al heel lang mee bezig was. Maar die door de drukte en de chaos van alledag in de vergeethoek waren geduwd: de 5 elementen van de natuur, aromatherapie, alternatieve geneeswijzen, de natuur en de mens.

Dus ik ging anders eten, ondersteunde mezelf met aromatherapie en had weer aandacht voor mijn ‘innerlijke ik’, mijn levensenergie, mijn ‘chi’. En met de hulp van een coach vond ik mijn ware missie:

"Samen met jou op zoek gaan naar jouw passie, zodat je jouw doelen kan bepalen én realiseren. En dat vanuit jouw levensenergie die in balans is, jouw innerlijke ik."

En daarbij helpen de 5 elementen van de natuur je dus bijzonder goed!

Wat zijn nu die 5 elementen van de natuur?

 1. Aarde
 2. Metaal
 3. Water
 4. Hout
 5. Vuur

Deze vijf elementen spelen een belangrijke rol in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Uitgangspunt hierbij is dat alles in beweging is en elkaar beïnvloedt. Dat is te zien in het ritme van dag en nacht, van de seizoenen en in het functioneren van de mens, zowel fysisch als psychisch.

De 5 elementen zijn de 5 fundamentele krachten van de natuur, krachten die je ook als mens bezit. Het zijn 5 fasen, 5 bewegingen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Een oneindig proces dat nodig is om de balans in de natuur én in ons lichaam te behouden. Een proces dat gebaseerd is op het ritme van de 4 seizoenen en de cyclussen in de natuur.

Het overkwam ook mij 4 jaar geleden. Mijn lijf was helemaal op, ik geraakte letterlijk mijn bed niet meer uit. Ik was veel te lang over mijn grenzen gegaan. Als werknemer, als partner, als mama. De balans in mijn leven was helemaal zoek.

Om die balans te kunnen herstellen, was het heel belangrijk om op zoek te gaan naar dingen die me energie gaven. Maar ook om duidelijk te benoemen wat me energie kostte.

Vier seizoenen… en toch vijf elementen?

‘Hoezo?’ denk je nu waarschijnlijk, ‘er zijn toch maar 4 seizoenen en jij hebt het over 5 elementen?’. Goed gezien!

Het zit zo: de lente hoort bij hout. De zomer bij het vuurelement, de herfst bij metaal en de winter is verbonden met water. En het aarde-element? Dat is een stabiele transformerende energie die de vier seizoenen verbindt.

Het element aarde is op z’n sterkst in de nazomer, van 1 tot 21 september. Maar ook van 1 tot 21 december, van 1 tot 21 maart en van 1 tot 21 juni is dit element aanwezig. Het helpt ons om alles wat een seizoen ons heeft gebracht ‘in de aarde te zetten’.

Meer over het aarde-element lees je in deze blog: “Het aarde-element: ben jij goed ge-AARD?

De 5 elementen van de natuur: een overzicht

Behalve met de seizoenen corresponderen de 5 elementen van de natuur ook met de organen in ons lichaam. En bij elk element hoort een zintuig en een smaak.

Aarde

Telkens 21 dagen voor een seizoenswissel
In de aarde zetten
Organen: maag en milt
Zintuig: smaakzin
Smaak: zoet

Metaal

Seizoen: herfst
Loslaten, afsterven, oogsten, leren
Organen: dikke darm en longen
Zintuig: reukzin
Smaak: scherpte van specerijen

Water

Seizoen: winter
Rust, reflectie, leegte, herstel
Organen: nieren en blaas
Zintuig: gehoor
Smaak: zout

Hout

Seizoen: lente
Groei, inspiratie, wedergeboorte
Organen: lever en gal
Zintuig: gezichtsvermogen
Smaak: zuur

Vuur

Seizoen: zomer
Bloei, weelde, uitbundigheid, actie, levenslust
Organen: hart en dunne darm
Zintuig: tastzin
Smaak: bitter

“Balance is not something you find. It is something you create” 

– Jana Kingsford –

Laat je meedeinen op het ritme van de natuur…

Als je mee wil deinen op het ritme van de natuur, de elementen wil ondersteunen en je organen wil versterken, zijn essentiële oliënhydrolaten en Bachbloesems een absolute aanrader.

Hoe meer je de 5 elementen begrijpt, hoe beter je ook verstaat waarom…

 • je in de winter meer ontspanning en rust nodig hebt om je batterijen, de nieren, op te laden.
 • je jouw lichaam best in de lente detoxt om je levensenergie te versterken.
 • een verstoring in het vuurelement aanleiding kan geven tot hartklachten of slaapproblemen.
 • aangepaste voeding zo belangrijk is om onze aarde-energie te ondersteunen
 • niet-geaard zijn je gemakkelijk uit balans brengt, letterlijk en figuurlijk.
 • het ritme van de herfst (metaal) in relatie staat met de energie van de dikke darm en de longen, die alles te maken hebben met fysiek, mentaal en emotioneel loslaten.

Hou je leven in balans, ook als ondernemer

Ook in het ondernemen kan je de 5 elementen van de natuur toepassen. Een idee wordt geboren, je gaat doelen behalen en dan (geld) oogsten. Daarna – als het goed zit – kan je analyseren, structuur aanbrengen en evalueren.

Vergeet zeker niet om voldoende aandacht te besteden aan metaal en water. Daarbij evalueer en analyseer je wat goed ging en ga je na of je nog wel leuk vindt wat je doet. Alleen zo kan je jouw levensenergie in balans houden.

Integreer jij de 5 elementen al in je dagelijkse leven of is dit volkomen nieuw voor jou? Laat het me weten in een reactie of stuur gerust een persoonlijk berichtje!

Geschreven door:

An De Saedeleer

Expert natuurlijke balans

Prikkelend nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de meest interessante blogs, de geplande events en de nieuwigheden? Ontvang op een niet te overprikkelende basis onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief